четвер, 29 грудня 2016 р.

Андріївські вечорниці

Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які сьогодні знову набувають популярності. Звичаї, що дісталися нам у спадщину від дідів-прадідів, не втратили свого значення і в наші дні. Вони є найдорожчою скарбницею духовної культури українського народу.
З давніх-давен наші предки святкували так зване "свято долі", яке в наш час називають Андріївськими вечорницями і святкують в ніч з 12 на 13 грудня -у переддень Святого Андрія.
Так і наше свято, підготовлене учнями 10 класу Твіржанського НВК, проходило в дусі стародавніх традицій у справжній українській світлиці, у яку дівчат, що хотіли дізнатися все про свою долю, ласкаво запросили дядько Юрій (Серняк Олег) та тітка Ярина (Старенька Ірина). В атмосфері веселощів, жартів та забави дівчата ворожили на воді, на дровах, переставляли чоботи, щоб дізнатись, котра ж першою заміж піде, ліпили вареники та пригощали хлопців. Не минула української світлиці та гостинних господарів і українська коляда, яка мелодійно линула з вуст хлопців та дівчат. Глядачі мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора у день Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів.
Родзинкою свята були спогади дядька Юрія та тітки Ярини про те, як вони в молоді роки святкували Андрія та зустрічали Новий рік. Талановиті молоді актори захопили увагу глядачів надзвичайною майстерністю.( У ролі Яринки-Щербата Марта, Юрчика-Савчак Юрій, кума-Бородач Василь та дільничого- Равлінко Микола ).
Багато творчих зусиль доклала до організації та проведення Андріївських вечорниць перш за все заступник директора з навчально-виховної роботи Щербата І.С., а також долучилися педагог - організатор Підбережник С.Б. та класний керівник Дмитришин О.Є.
Народні пісні, щирий сміх, приємна атмосфера залишили незабутні враження і теплі спогади. Усі учасники вечорниць могли скуштувати традиційні українські страви: вареники, пиріжки,- які заманювали своїм чудовим запахом і від різноманітності яких розбігались очі.
Андріївськими вечорницями талановиті десятикласники вже вкотре довели, що у нашого народу багаті й цікаві обряди та традиції, залишені в спадок від наших бабусь і дідусів. Їх потрібно пам’ятати та шанувати, адже щасливого майбутнього ми можемо досягти, пам’ятаючи наше славне минуле.

Немає коментарів:

Дописати коментар