понеділок, 20 березня 2017 р.

Психолого-педагогічний супровід учнів в умовах професійного самовизначення

Неможливо недооцінити важливість вибору майбутньої професії, адже правильно обраний фах дозволить реалізувати потенціал людини, уникнути розчарувань, невпевненості в собі та своєму майбутньому. Проведення профорієнтаційного консультування учнів та батьків, діагностика професійних здібностей є одними із головних напрямів діяльності практичних п
сихологів та соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів.
Протягом року працівники психологічної служби проводять різноманітні заходи з метою профілактики професійної невизначеності серед учнів та формування в них знань про різноманіття світу професій, про те, як знайти головну справу життя, щоб
почувати себе задоволеним матеріально й морально, аби приносити найбільшу користь суспільству.
В цілях обміну досвідом та обговорення сучасних інтерактивних форм та методів реалізації профорієнтаційної роботи у школі 16 березня 2017р. на базі Твіржанського НВК відбулося засідання МО практичних психологів та соціальних педагогів Мостиської міської ради на тему: «Психологічний супровід учнів допрофільного та професійного самовизначення. Профорієнтаційна робота практичних психологів та соціальних педагогів». На засіданні були присутні начальник та методист відділу освіти, культури і туризму, молоді та спорту Мостиської міської ради Чернега В.Г. та Мартин М.І., які наголосили на тих питаннях, що є особливо актуальними у роботі психологічної служби в умовах сьогодення.
Перед присутніми на заході виступила організатор дійства - куратор практичних психологів та соціальних педагогів Шпилька О.З., яка ознайомила із типовими проблемами, що можуть виникати у старшокласників під час професійного самовизначення. У процесі проведення заходу соціальний педагог Твіржанського НВК Феник Х., практичний психолог Годинівської ЗОШ І-ІІст. Федевич А. та Рудниківської ЗОШ І-ІІст. Сайкевич В. провели з учасниками заходу ігри та вправи, метою яких було показати негативні наслідки випадкового вибору майбутнього фаху, формувати знання про різноманіття професій, активізувати розуміння особливих характеристик кожної професії. Соціальний педагог Берегівської ЗОШ І-ІІст. Куцериб В.В. та Мостиської ЗОШ І-ІІІст. Ілечко О. спільно з практичним психологом Фаріон Л. ознайомили з психодіагностичним матеріалом, який вони використовують у процесі проведення профорієнтації учнів 9-11кл. Практичний психолог Пнікутського НВК Сікорська Л.С. презентувала методичні рекомендації під час проведення профорієнтаційної роботи. Кожен з учасників методоб’єднання поділився практичним досвідом та тими методами роботи, які, на їх думку, є найефективнішими в процесі професійного супроводу старшокласників.
Учасники заходу мали можливість ознайомитись з добіркою методичних матеріалів та отримали інформаційні буклети, підготовлені організатором заходу.


Немає коментарів:

Дописати коментар