понеділок, 20 березня 2017 р.

Шевченко вічний, як народ! (Шевченківські дні у Твіржанському НВК)

Тарас Шевченко!... Це ім’я дорогоцінною перлиною виблискує у золотій скарбниці світової культури. У славній плеяді безсмертних класиків літератури геніальний співець українського народу по праву стоїть в одному ряду з такими титанами думки і слова, як Гомер і Шекспір, Гете і Байрон, чия мистецька спадщина стала надбанням усього передового людства.
Щорічно в Твіржанському НВК в березні проходять шевченківські дні.

Цьогоріч з метою популяризації життєвого шляху та творчості Т.Г.Шевченка шкільний бібліотекар Гіркова Н.В. організувала книжково-журнальну виставку «Кобзаря величне слово». Школярі мали змогу переглянути ілюстровану літературу, вкотре перечитати улюблену поезію.
Учителі української мови та літератури Приймак М.М. та Козак О.Б. провели нестандартний спільний урок-челендж із учнями 5-6 класів «Вивчай Шевченка легко». Учні пригадали основні факти з дитячих років нашого Генія. Переглянули біографічну відеопрезентацію. Приймак А., Рачунь Б.,учні 6 кл.,Пилип О.,Чміль О. та Рогало М.,учні 5 класу, задекламували напам’ять поезії. Робота в команді, відповіді на запитання вікторини активізували навчальну діяльність. Вивчати твори Шевченка легше, якщо застосувати інші види мистецтва-живопис та музику. Учні були активними учасниками челенджа. До поезії « Садок вишневий коло хати» школярі малювали поетапно ілюстрації до кожного із художніх образів твору. Приємна мелодія, позитивний дружній настрій допомогли дітям вільно почувати себе. Не потрібно бути професійним художником, але візуальне зображення прочитаного сприяє швидшому та легшому запам’ятовуванню. Така форма роботи припала до душі п'яти та шестикласникам, адже вона добре відома їм із джерел Інтернету.
Чех Л.М. як учитель української літератури в 11 класі провела із учнями круглий стіл, під час якого обговорили маловідомі факти з життя Т.Г.Шевченка. Одинадцятикласники знають, безумовно, про Тараса Григоровича найбільше, але завдяки власній пошуковій роботі, цікавою розповіддю вчителя, обговоренню змогли дізнатися чимало нового.
У 10 класі вчитель зарубіжної літератури Г.С. Мік провела урок-конференцію «Тарас Григорович Шевченко і світова література». Активність учнів, ділова атмосфера, політична карта світу, презентації, таблиці на столах з назвою країни і її прапором – все це сприяло реалізації мети, поставленої вчителем на уроці. Учні підготували повідомлення про популярність Т.Шевченка та його творів у країнах близького та далекого зарубіжжя: Польщі, Чехії, Австрії, Франції, Англії, Абхазії, Азербайджані, Монголії. Активну участь у підготовці і проведенні конференції взяли Щербата М., Бородач В., Рак В., Серняк О., Пилявка О.,Козак О., Геруля А., Клек Т., Солтис Х, Равлінко М. Десятикласники
переглянули відеопрезентацію «Т. Шевченко мовами світу», читали улюблені рядки Великого Кобзаря.
Із учнями 8 та 9 класів учитель Феник М.М. провела біографічно-літературний журнал «Шлях до Тараса». Присутнім було запропоновано пригадати дитинство та юність письменника; дізнатися більше про зовнішність і вдачу , оточення поета, кріпацтво, прижиттєву славу, останні дні життя, його вклад у літературну мову, музику; познайомитися із Шевченком – художником і гравером. Учасники заходу показали світове значення творчості Т.Шевченка.
У рамках журналу звучали вірші , які декламували учні: « А в нього були очі сині…» ( Ковальчик С.,8 кл), «В неволі, в самоті немає…», «Міг би жити спокійно і мирно» (Депа Д.,9 кл), «Пам'яті Т.Г.Шевченка» (Вовк В.,8 кл), «На роковини» (Войтів А., 8 кл), «До Шевченка» (Москалик М.,8 кл).
Глядачі мали можливість побачити інсценізацію дитячих років Т.Г. Шевченка «Знущання» у виконанні учнів Чміль О.(5 кл), Костюка І.(6 кл), Кисіля С. (11 кл). Із вуст третьокласників(вихованців Петраги М.Д.) Благути Д. та Підбережник В. звучала пісня «Садок вишневий коло хати» та групи учнів 3 класу – «Зацвіла в долині».
Окрасою свята також були пісні, які пролунали у виконанні Москалик Марти – Марії( 8 кл), тріо хлопців 11 класу: Кисіля С., Чурка Ю. та Савчака В, яких якісно підготувала учитель музичного мистецтва Козак І.В.
Захід актуальний, оскільки в сучасному суспільстві постать Т.Шевченка сприймають як застиглу картину на літературному Олімпі: поет, бунтар, пророк, Кобзар. Проте учасники заходу показали Шевченка як мислителя, митця, художника, академіка, філософа, зрештою, просто людину зі складною і трагічною долею.
Березень не випадково називають Шевченковим. Учні НВК продовжують вивчати його творчість, пишуть творчі роботи, фанфіки, створюють відеопрезентації. Особливої уваги заслуговують роботи Дмитришин І. та Дудок В.,учениць 11 класу, які креативно, по-своєму подали у формі фанфіка свою інтерпретацію творів Шевченка.
Його творчість продовжує надихати не одне покоління митців, дослідників, усіх тих, які захоплюються ним, адже Шевченко як явище велике й вічне-невичерпний і нескінченний. Тому шлях до Тараса триває…



Немає коментарів:

Дописати коментар